A pelus tartalma - BTO - Babát Tervezök Otthona

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A pelus tartalma

Babákról > Babákról
 A pelus tartalmának


Miröl árulkodhat a kaki színe,
Forrás: Babycenter
(német)

alakulása

állaga:

 
mekoniumos kaka
vastartalmú kaka
nyálkás kaka
véres kaka
hasmenéses kaka

Mekoniumos kaka az elsö 1-4 napon. Feketés-zöldes színü, ragadós, motorolaj szerü kaka. Magzatvízböl, hámsejtekböl áll, nincs szaga.

Ha vastartalmú tablettát adsz a babának, zöldes-feketés lehet a kakija, ez normális. Ha nem kap vasat, akkor a fekete szín vér jelenlétére utalhat és ki kell vizsgáltatni a gyerekorvosnál. A fekete színü vér arra utal, hogy megemésztette a baba a vért, ez nem friss.

Zöldes, nyálkás kaka, amelyben fénylö csíkok vannak (nyálka). Gyakran semmi rosszat nem jelent, csak a baba emésztetlen nyála jut így ki az alsó fertályon. De lehet a nyálkás kaki allergia vagy fertözés tünete is. Ezért ha a baba egy betegség jeleit mutatja és a nyálkás kaki több mint 2 napig is megfigyelhetö, vidd el orvoshoz. (Vigyél egy kakis pelusmintát is.)

Élénk piros színü véres kaki. Elsösorban tejallergiára lehet gondolni és azonnal menj a babával orvoshoz. Vigyél egy kakis pelust magaddal. A véres kaka lehet fertözés következménye is. Ha néhány ponton található a kakában vér, akkor hajszálrepedésre, aranyérre lehet gondolni, vagy hogy szopás közben jutott a vérzö, sebes mellbimbóról vér a baba gyomrába. Mindenképp lássa orvos a babát!

Hasmenéses kaki utalhat fertözésre. 3 hónaposnál fiatalabb babánál fennáll a kiszáradás veszélye, ha egy nap többször is elöfordul a hasmenés, vagy több napon keresztül esetenként fellép. Vidd orvoshoz a babát!Tapasztalataim Atival


 

7 és 9 hetes kizárólag anyatejes, jó illatú Ati kaki. Sokszor nem is veszem észre, ha megszagolom kívülröl.
Szinte minden pelusban van több-kevesebb kaki is, egy nap 8 pelus volt és mindeben volt.
Nem hasfájós. Kis fehér darabkák is vannak benne, ez emésztetlen tejcsi.
Nem nyálkás, nem vizes, nem véres.. szerintem mintakaki.

 

12 hetes Ati kaki. Az utóbbi hetekben egyre ritkábban kakil, már nem 5x egy nap, hanem elöször 1x egy nap, aztán meg néhány naponként.
Ez az anyatejes kaki 5 napos nem kakilás után született. 2 napig elötte már nagyon büdöseket pukkolt, ez a kaka is már nagyon büdi volt. Nincsenek benne emésztetlen részek és olyan sürübb kenöcs állaga van. Nem volt hasfájós az 5 nap.

 
 

13 hetes Ati, pár napja tápszert is kap 1:1 arányban keverve az anyatejjel. Ez a kaki 1 napos, büdi volt, de nem hasfájós. Megint vannak benne fehér darabok.

 
 

Ati 16 hetes (3,5 hónapos), most már csak pre tápszert kap. Kaki büdös (legalább észreveszem), szemmel láthatóan nyomja Attila kifelé, de nem hasfájós. Most már újra van rendszeresen minden nap 1-2 kaki.

 
 

18 hetes Ati-kaki (4+ hós). Ebédre kapott 30g sárgarépapürét, ezen kívül tápszert eszik Sinlac-al dúsítva. Ezt a kakit aznap este termelte, a répától pirosas volt. Most elöször volt piros a popsija és kiütései is lettek, amit bekrémeztem. Korábban sárgarépától nem lett ilyen a popsija. Néhány napja a pofija is állandóan piros. Nincs hasmenése, de gyakran kakil, ezért lehetséges, hogy a fogzás táján történni fog hamarosan valami.

 
 

19 hetes Ati-kaki (4,5 hós). 100g sárgarépapüré volt ebédre. Nem kakil ritkábban a répától, azaz nincs székrekedése, csak a kakija lett keményebb. De nem is igazán kemény, inkább formázható, gyurmaszerü (ja, ezt itt a képen nem én gyúrtam össze példának, külön pelusban voltak ;-).

 

24 hetes Ati-kaki (5,5 hós). Ma reggelire 110 g banán-barack-rizspüré és 150 ml 1-es tápszer, ebédre pedig 180 g fözelék volt. Ez a kaki már szilárdabb, de nem gyurmás.

 
 

26 hetes (6 hónapos) kaki. Azért mutatom csak, mert megint vannak benne emésztetlen lencseszerü részek, mint annak idején az anyatejes kakiban voltak.

 
 

10,5 hónapos Ati kaki. Jó éjt tápszert kap reggel és este, napközben mindenféle babakaját, néha a mi asztalunkról pár falatot.

 
 

11 hónapos Ati kaki. Elkezdtük etetni normális kajával az asztalról, válogatás nélkül, mint annó a lányomat. Sonkás, margarinos zsemle, rakott krumpli, tökfözelék, levesek, kekszek. Sajnos közben hasmenése lett és kiütések jelentek meg a hátán. Ez addig tartott, amíg le nem álltunk a kajákkal és vissza nem tértünk az üveges babaételekre és 3-as tápszerre. Amint visszaállt a széklete, adtam neki kekszeket, attól nem lett semmi baja. Kiderült, hogy tejfehérjére és laktózra, szójatejre érzékeny. :-( A tejtermékek közül csak a túrót és joghurtot viseli el kis mennyiségben.

A két éves kontrollon a gyerekorvos azt állapította meg a jellemzésem alapján, hogy Atinak laktóz allergiája lehet, amely nem fog elmúlni, söt, idövel rosszabbodhat is. Attól függöen, mennyi laktóz jut be a szervezetébe, jobban vagy hevesebben reagál. 1,5 éves korától már nem kap szójatejet, hanem rátértünk a tisztán laktózmentes tejre. Néha kap túrót, amit elvisel, de még így is sokszor laza a széklete, de már nincs hasmenése. Néha elöfordul szilárdabb széklet is.

 
 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz