Áttekintés - BTO - Babát Tervezök Otthona

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Áttekintés

Ismeretek > A ciklusod
 

A ciklus áttekintése

Hormonok, petesejt, méhnyálkahártya, méhszáj, hüvelyi nyálka, alaphömérséklet összefoglalva.


3.-7. nap: Menstruáció vagy vérzés idöszaka
A menstruáció elsö napja a ciklus kezdete. Normálisan 3 - 7 napig tart. Ebben az idöszakban leválik a méhnyálkahártya felsö rétege, amely vérrel keveredik. Ez kb. 50 ml vér, amelyet egy nö egy ciklus során elveszít. A menstruáció alatt összehúzódik a méh izomzata, hogy támogassa a nyálkahártya leválását. Ez néha fájdalmas lehet. A menstruáció végén újra elkezdödik a petefészkekben a felépítö folyamatok, amely végül is a vérzés végéhez vezet.

5.-14. nap: Proliferációs- vagy felépítési szakasz

Kb. az 5. - 14. nap között zajlik a proliferációs vagy felépítési szakasz, amelyben a méhnyálkahártya megújul. Ez ösztrogének hatására történik, amelyeket a petesejt, follikel termel a petefészekben. Az ösztrogének a vérkeringésen keresztül jutnak el a nyálkahártyáig. Mint egy vírágnál, amely új gyökeret hoz, új vérerek képzödnek és nönek bele a méhnyálkahártyába. A nyálkamirigyek újra elkezdenek növekedni. A 14. napon elér az ösztrogén koncentrációja egy bizonyos szintet a vérben, amely a hipofízist luteinizáló hormon (LH) termelésére serkenti. Ez a hormon váltja ki a tüszörepedést és indítja a ciklus következö szakaszát.

15.-28. nap: Szekréciós- vagy sárgatest szakasz

A szekréciós szakaszban, amely a tüszörepedés után kezdödik, a sárgatest progeszertont termel. Ez a hormon készteti a méhnyálkahártya mirigyeit több szekrétum képzésére. Ezen kívül a mirigyek tovább növekednek, a nyálkahártya átépül. A nyálkahártyába glikogén épül be, amely a glükóz tartalékolt formája. Amennyiben bekövetkezik a terhesség, az embrió az elsö hetekben ebböl fog táplálkozni. A szekréciós vagy sárgatest szakas a 15. napon kezdödik és röviddel a következö menstruáció elött végzödik.

Isémiás- vagy oxigénhiányos szakasz

Amennyiben nem lép fel terhesség, a sárgatest visszafejlödik és nem termel több progeszteront sem. Ez ahhoz vezet, hogy a méh artériái összehúzódnak. A méhnyálkahártya vérellátása erösen lecsökken és helyi oxigénhiány (isémia) lép fel. Pár órán belül elhal a nyálkahártya és ezzel elkezdödik a menstruáció idöszaka.


 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz