Hömérséklet alakulása - BTO - Babát Tervezök Otthona

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hömérséklet alakulása

Ismeretek > Hömérsékleti görbe
 

A hömérsékleti görbeKülönbözö hömérsékleti görbék magyarázattal


(Forrás: Taking Charge of Your Fertility - Toni Weschler)


A hömérséklet lefutása a ciklusbanA hömérséklet nem emelkedik
(Példagörbék)

Ez egy anovulatórikus ciklus tüszörepedés és hömérsékletemelkedés nélkül a luteális fázisban. Annak a következménye, hogy sárgatest hiányában nem termelödik progeszteron.
Kivételes esetben léteznek olyan nök, akik a progeszteronszint növekedésére nem reagálnak hömérsékletemelkedéssel. Náluk elöfordul olyan anuvulatórikusnak tünö ciklus, amelyben a látszat ellenére volt tüszörepedés. Ebben az esetben ultrahangos monitorozással vagy hormonszint vizsgálattal lehet bizonyítani a petesejt kiszabadulását.
Anovulatórikus ciklusok oka lehet stressz vagy betegség. Ha rendszeresen elöfordul, hogy nincs a ciklusban tüszörepedés, egy egészségügyi probléma, mint PCOS állhat fenn vagy a változókor közeleg.Két példagörbe, ami azt mutatja, hogy egy anovulatórikusnak látszó ciklusban is lehet tüszörepedés és tehetbe is lehet esni:A hömérsékletemelkedés nem egyértelmü


Nem mindegyik luteális szakasz kezdödik jelentös hömérsékletemelkedéssel. Elöfordulhat, hogy a hömérséklet csak 1/10 fokot emelkedik naponta.Cikk-cakk görbe


Fel-le ugráló hömérséklet mindkét ciklusfélben elöfordulhat, de gyakran megnyugszik a hö a luteális szakaszban az ovuláció után. 0,1 fokos hömérsékletváltozások teljesen normális ingadozásnak számítanak.

Okok és megoldások:

  • 5 percig mérjünk digitális hömérövel, ne a jelzö hangig.

  • A digitális höméröben kimerülöben van az elem.

  • Egyes nök számára nem alkalmas a digitális hömérö. Analóg hömérö használata jobban beválhat.

  • Hömérsékletmérés a hüvelyben pontosabb, mint a szájban.

  • Zavaró tényezök kizárása, mint láz, alkohol vagy kevesebb mint 3 óra alvás.

  • Mindig ugyanabban az idöben mérjünk.Magas hömérséklet a menstruáció alatt


Elöfordul, hogy a hömérséklet a menstruáció alatt még nehány napig magas marad. Ennek oka az elözö ciklusból visszamaradt progeszteron vagy a vérzés alatti hormonváltozások lehetnek felelösek.
A pajzsmirigy befolyása az ébredési hömérsékletre
(Példagörbék)

Nagyon magas alaphömérséklet utalhat a pajzsmirigyhormonok túltermelödésére (cover line 36,8 fok felett).
Szimptómák
: szívdobogás, idegesség, reszketés, félelemérzet, hangulatváltozások, sírós hangulat, megmagyarázhatatlan súlycsökkenés, gyakori éhségérzet, nyughatatlanság, kialvatlanság, alvási zavarok, ciklusproblémák (PMS, ciszták, hosszú ciklus, kimaradó tüszörepedés magas ösztrogénszint mellett, gyenge vérzés), hasmenés, megnövekedett libidó.Alacsony ébredési hömérséklet (36,2 fok alatt) utalhat a pajzsmirigyhormonok alultermelödésére.
Szimptómák
: megmagyarázhatatlan testsúlygyarapodás, lelassulás, fáradtság, emlékezötehetség csökkenése, depresszió, erös hangulatváltozások, félelemérzet, ciklusproblémák (sárgatest elégtelenség, PCO, PMS, túl rövid vagy túl hosszú ciklus, pecsételö vérzések, tüszörepedés kimaradása, endometriózis, ciszták, megnövekedett prolaktinszint, erös menstruációs vérzés), ösztrogénhiány, korán fellépö változókor, vízlerakódások, állandó fázás, száraz bör, törékeny körmök, székrekedés, magas koleszterinszint, szívdobogás, lecsökkent libidó.PéldagörbékA hömérséklet a tüszörepedés idején és a luteális szakaszban
A hömérséklet leesik a tüszörepedés elött


Azt feltételezik, hogy a ciklus legtermékenyebb napja az, amelyben a hömérséklet még egyszer leesik közvetlenül a luteális fázis elött. Ezen a napon nagyon sok ösztrogén kerül elválasztásra, amely a hömérséklet eséséhez vezet. DE: ha nem esik le a hömérséklet, az is normális és semmit nem jelent a petesejtre/megtermékenyítésre nézve.
Lépcsös hömérsékletemelkedés

Ez a hömérsékleti minta gyakran elöfordul: a hömérséklet lépcsöszerüen emelkedik. Ez esetleg sárgatest elégtelenségre utalhat, amennyiben a luteális szakasz rövidebb 10 napnál és a szerum-progeszteron szint alacsony (< 10 ng/ml).
Lassú hömérsékletemelkedés

Egyes nöknél a hömérséklet naponta csak 0,1 fokot emelkedik. Akkor lehet benne biztos, hogy volt tüszörepedése, ha a hömérséklet legalább 4 napon keresztül a cover line felett marad. Ebben az esetben a tüszörepedés néhány nappal elötte történt.
A hömérséklet leesik 2 nappal az ovuláció után

A luteális szaksz második napján (tehát a tüszörepedés után 2 nappal) megint leeshet a hömérséklet. Ezután a hömérséklet újra emelkedik és a ciklus végéig a cover line felett marad.
Egy ilyen görbével is teherbe lehet esni, akkor is, ha a hömérséklet egészen a cover line alá esik.
A hömérséklet leesik egy héttel a tüszörepedés után


A luteális szakasz közepén újra ösztrogéntermelésre kerül a sor, ami a hömérséklet 1-2 napos esését okozza. Az ösztrogén felelös a hüvelyi nyálka termeléséért is, így ebben az idöszakban krémes állagú nyálkát is szoktak tapasztalni. Ez a jelenség ugyan idöben összeesik a beágyazódással, de ezzel nincsen semmilyen összefüggésben. Így sajnos ez alapján nem lehet egy esetleges terhességre következtetni.

Mivel ez a jelenség mindig érdekel valakit, végeztem egy kis felmérést: kiértékeltem 100 terhes görbét és 100 görbét, amely a menstruációval végzödött. Arra figyeltem, hogy vajon a hömérséklet újra esik-e a ciklus második felének közepén (4-10 nappal a tüszörepedés után) és hogy ezzel egy idöben esetleg hüvelyi nyálka megfigyelhetö volt-e. Szignifikáns eltérést nem találtam, azaz az egy hetes lutealis höesés nen árul el semmit arról, hogy babás-e valaki vagy sem. Az eredményt számokban itt találod
.A hömérséklet leesik a menstruáció elött


A legtöbb ciklusban a cl alá esik a hömérséklet a menstruációt megelözö napon vagy a menstruáció napján. Ez azzal áll összefüggésben, hogy a sárgatest abbahagyja a progeszteron termelését, amely a magas hömérsékletért volt felelös. Az is normális, ha a hömérséklet csak a menstruáció alatt esik le - ez a hormonok játéka.Egy példa arra, hogy a hömérséklet a ciklus végén leesik (itt 13 nappal a tüszörepedés után), mégis terhesség áll fenn. Ugyan ez nem szokványos jelenség, inkább kivétel.A luteális szakasz túl rövid
(Példagörbék)

A luteális szakasz hossza nem változik jelentösen ugyanannál a személynél. Normális esetben 12-16 napos. Ezzel ellentétben a ciklus elsö fele (follikuláris szakasz) nagy változásokat mutathat.

Következö okai lehetnek annak, ha a luteális fázis 12 napnál rövidebb:

  • Ez utalhat sárgatest elégtelenségre (felsö görbe), amely a teherbeesést jelentösen megnehezíti vagy meg is akadályozza.

  • Az is lehetséges, hogy a szervezet pár nappal többet igényel, amíg a progeszteronszint emelkedésére hömérsékletemelkedéssel válaszol (alsó görbe). Ebben az esetben nem áll fenn sárgatest elégtelenség.
Annak eldöntésére, hogy melyik változat áll fenn, pontosan meg kell állapítani a tüszörepedés idöpontját. Ez azon a napon történik, amelyiken a legjobb minöségü hüvelyi nyálka érzékelhetö, vagy a pedig a rá következö napon. A hömérsékletnek 5 nappal a tüszörepedés után emelkednie kell. Ebben az esetben azok a napok is a luteális szakaszhoz tartoznak, amelyek a késöi emelkedés miatt még a cover line alatt vannak.Két példa arra, hogy a hömérséklet a tüszörepedés után több napot igényel az emelkedéshez és hogy egy ilyen görbével is teherbe lehet esni. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a hömérséklet mindkét esetben lépcsösen emelkedett. Ezeket a görbéket be lehetne sorolni a "A luteális szakasz hömérséklete alig emelkedik a cover line (cl) fölé" kategóriába is (esetleg fennállhat egy összefüggés is, hiszen mind a három kategória valahogy a progeszteronszinttel van összefüggésben).
A luteális szakasz hömérséklete alig emelkedik a cover line (cl) fölé


Amennyiben a luteális szakasz hömérséklete csak éppen hogy a cover line felett van, ez utalhat arra, hogy a progeszerteron mennyisége kevesebb. Nek ok az aggodalomra, mert nem a hömérséklet magassága, hanem a luteális szakasz hossza mérvadó. Sokszor olvastam már tévesen fórumos hozzászólásokban, hogy a terhességhez 37 fok felett kell lennie a hömérsékletnek. Ez nem így van! Szerintem erre elég példagörbét találtok ezen az oldalon.
Terhes vagy nem terhes?

Több mint 18 napos luteális szakasz


Ha a hömérséklet több mint 18 napig fent marad, ez utalhat terhességre. Ennek oka, hogy a ciklus végén a sárgatest nem fejlödik vissza és továbbra is progeszteront termel, ami a hömérséklet szintjét magasan tartja.
A luteális szakasz hossza nem mutat nagy szórásokat, mindig kb. egyforma. Ha a luteális szakasz általában 13 napos és a hömérséklet már 16 napja magasan van, akkor nagy a valószínüsége a terhességnek. Ha viszont a luteális szakasz normálisan 16 napos, akkor 19 nap után valószínü a terhesség.

Vigyázat! Egy ciszta is magasan tarthatja a hömérsékletet, anélkül hogy egy terhesség állna fenn. Ugyanez a hatása a progeszteron tartalmú szereknek is, mint utrogesztán, duphaston.Egy példa arra, hogy egy sárgatest ciszta terhesség nélkül magasan tarthatja a hömérsékletet, egészen a következö ciklus végéig is. Ennél a német hölgynél a ciszta a 43. napon szétpukkant és nagy fájdalmakkal kórházba kellett, hogy menjen. A vizsgálatnál még egy sárgatest volt látható, amely valószínüleg a 35. napi tüszörepedés eredményeként maradt vissza.Trifázisos ébredési görbe
(Példagörbék: terhes, NEM terhes)

Egy trifázisos görbe azt jelenti, hogy három hömérséklet szint figyelhetö meg. Ez legtöbb esetben terhességre utal. A hömérséklet a luteális szakasz közepén még egyszer megemelkedik, mert több progeszteron termelödik. A trifázisos ciklusok 4,5%-a viszont nem terhes!!
Két példa arra, hogy egy trifázisos görbe nem mindig jelent terhességet.A hömérséklet leesik a pozitív terhességi teszt után
(Példagörbék)

Ha a hömérséklet több mint 18 napig magasan van és a terhességi teszt pozitív, sikerült teherbe esni. Amennyiben a hömérséklet erösen leesne, akár a cover line alá, ez egy vetélésre utalhat. Föleg, ha pecsételö vérzés kíséri.
Egy példa arra, hogy a pecsételés és leesö hömérséklet nem mindig jelez vetélést. Ennek a hölgynek egészséges kislánya született. Azért jobb óvatosnak lenni és ajánlatos orvoshoz menni.


 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz