Hormonértékek - BTO - Babát Tervezök Otthona

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hormonértékek

Ismeretek > A ciklusod
 

Hormonértékek

Forrás: Med4you
, A. Schindler


 

A Babaprojekt címü könyvemben részletes felvilágosítást kapsz a ciklus hormonjainak normális értékeiröl, valamint arról, hogy a högörbe hogyan utal egy hormonális problémára, milyen tünetek észlelhetöek, ha gond van a hormonokkal.

 

LH és FSH

Vérvétel az LH és FSH hormonok kimutatására a ciklus 1-5 napja között szokott történni. LH/FSH viszonyának 2 körül kell lenni. PCOS esetében ez az érték gyakran 2 felett van. Ha a 3. ciklusnapi FSH érték 12 IE/l - 20 IE/l felett van closilbegyl stimuláció esetén, ez a magas érték a peteérés lecsökkent valószínüségét és a változó kor kezdetét jelzi. A magas LH és FHS érték elsödleges ovárinszufficienciára, maguknak a petefészkeknek az elégtelenségére utal. Az alacsony LH és FSH érték másodlagos ovárinszufficienciára, az agyalapi mirigy hormontermelésének zavarára utal.Prolaktin

Vérvétel a prolaktinszint kimutatására reggel 8 - 10 óra között ajánlatos, a ciklus bármelyik napján. Stresszre megnövekedik a hormon szintje, így a vérvételnek stresszmentesen kell lezajlania. A magas prolaktin szint normális a terhesség és a szoptatás alatt, a mellbimbó izgatásakor, stressz hatására, étkezés után és alvás alatt. Egy esetleges pajzsmirigy alultermelés esetén a prolaktin szint még 40 mikrogr/l alatt marad. Egy magas prolaktin érték (100 mikrogr/l felett) utalhat jóindulatú tumoros elváltozásra. Ezt a magas értéket bizonyos gyógyszerek bevétele is okozhatja. Stressz okozhat kissé megemelkedett (25 - 40 mikrogr/l) értékeket.Progeszteron

Vérvétel a progeszteronszint megállapítására a 10. - 12. ciklusnapon kimutathatja a korai tüszörepedést (magas érték). Ha az érték alacsony, a tüszörepedés még nem történt meg. 6 - 10 nappal a tüszörepedés után a progeszteron értéke megmutathatja, hogy a sárgatest kielégítöen müködik-e. Mivel a progeszteron mennyisége a ciklusban napról napra erösen ingadozik, fontos a pontos ciklusnapot ismerni a vérvételnél.


Kétnaponkénti vérvétel 3 alkalommal a luteális szakasz közepén, leghamarabb 5 nappal a tüszörepedés után utalhat sárgatest elégtelenségre, amennyiben az átlagos progeszteronszint 10 mikrogr/l alatt van. Ebben az esetben az ösztradiol-szint is alacsonyabb a normálisnál.
Méhen kívüli terhesség esetén a progeszteronszint alacsony: 5 mikrogr/l alatt a 4. hét végére, 10 mikrogr/l alatt az 5. hét végére
és 20 mikrogr/l alatt a 6. hét végére.
A progeszteronnak fontos feladata van a méhnyálkahártya elökészítésében a beágyazódáshoz, az immunrendszer killer-sejtjeinek elnyomásában, a méhösszehúzódások és fájások megakadályozásában.

Ha terhesség áll fenn, a szervezetben lévö hCG még több progeszteron termelésére stimulálja az ovuláció után a tüszö helyén visszamaradó sárgatestet. A hCG mennyisége ugyan a 10. terhességi hétig folyamatosan emelkedik, de a sárgatest által termelt progeszteron mennyisége a 8-10. hét között stagnál, majd csökken is. Akkor kezd el újra emelkedni, amikor a placenta teljesen átveszi a progeszterontermelés feladatát. Ebben az átmeneti idöszakban elöfordulhat, hogy a progeszterontermelés szinkronizálásának hibája folyamán a méhnyálkahártya károsodik, méhösszehúzódások lépnek fel, a méhszáj felpuhul, kinyílik és beindul a vetélés.

Ösztradiol (E2)

A vérvétel az ösztradiol szintjének meghatározására a 3. ciklusnapon valamint a tüszörepedés utáni 7-10. napon történik. Az ösztradiol mennyiségét esetenként használják a korai terhesség alatt (6. - 12. hét) vetélés esélyének elörejelzésére. Alacsony ösztradiol érték rossz jelnek minösül. Méhen kívüli terhesség esetén is alacsony az ösztradiol érték. Az ovárium-tartalék (hány érésre kész petesejt található még a petefészekben) megállapításánál a 3. ciklusnapon kell vért venni: Magas ösztradiol (80 ng/l ill. 294 pmol/l felett) és FSH (12 IU/l - 20 IU/l) értékek korai változókort jelentenek és csökkentik a Clostilbegyl és más mesterséges megtermékenyítés elötti hormonkezelések peteérlelö valószínüségét.

Értékek Clostilbegyl vagy más ösztogénes hormonkezelések esetén:
Egy ösztradiol érték 35 ng/l alatt (= 128 pmol/l) ösztrogénhiányt (alulstimuláció) jelent. Egy ösztradiol érték 100 ng/l (= 367 pmol/l) felett túlstimulációra utal. A tabletta bevétele utáni 2-3 órás 50 ng/l (= 184 pmol/l) alatti ösztradiol érték azt mutatja, hogy a bélen keresztüli felvétel nem optimális.

Tesztoszteron

A vérvétel a tesztoszteronszint meghatározására a 3. - 7. ciklusnapon egy órán belül 3-szor reggel 8 - 10 óra között ajánlatos, mert a hormonszint állandó ingadozást mutat. Magas tesztoszteron szint megakadályozhatja a peteérést és többnyire a PCO szindrómával hozható összefüggésbe.


TSH, ft3, ft4 (pajzsmirigy hormonok)

Ezeknek a hormonoknak az összefüggései alapján pajzsmirigy alul- vagy túltermelést lehet megállapítani. Egyedül a TSH érték nem elegendö, de általánosan elmondható, hogy ha a TSH érték rendben van, további vizsgálat nem szükséges. Az fT3 és fT4 értéknek a középsö-felsö normálnál kell lennie. Alacsony fT3 és fT4 értékek (magas TSH érték mellett) pajzsmirigy alultermelésre utalnak. fT3 és fT4 értékek a felsö határhoz közel pajzsmirigy túltermelésre utalnak. Az ösztrogénháztartás határozza meg, mennyi pajzsmirigy hormon kerül megkötésre és mennyi marad szabadon. A legfontosabb érték a fT3! Endokrinológushoz kell menni vizsgálatra, mert sok nögyógyásznak fogalma sincs a normális pajzsmirigy értékekröl!


 
 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz