Hüvelyi nyálka változása - BTO - Babát Tervezök Otthona

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hüvelyi nyálka változása

Ismeretek > Hömérsékleti görbe
 

Hüvelyi nyálka a ciklus soránKülönbözö hömérsékleti görbék magyarázattalIsmétlödöen fellépö termékeny hüvelyi nyálka hosszú ciklusokban

Vannak olyan élethelyzetek, amelyek hatására a szervezet nem képes a tüszörepedésre. Ilyen helyzet pl. a stressz, betegség, magas láz. Mégis próbálkozik a szervezetünk, újra-és újra és ennek jelei is vannak: tojásfehérjeszerü nyálka, nyitott méhszáj, pozitív ovulációsteszt, stb. Csak akkor lehetünk biztosak benne, hogy megvolt a tüszörepedés, ha ezek után a jelek után a hömérséklet 5 napon belül megemelkedik.

Egy példa arra, hogy a harmadik nekifutásnál is jöhet a tüszörepedés és teherbe is lehet esni.Nekifutások: 13/14. cn - 18/19. cn. Tüszörepedés: 25. cn.
Krémes hüvelyi nyálka a tüszörepedés után

A luteális szakasz közepén a szervezet újra ösztrogént termel, ami a hömérséklet csökkenéséhez (akár a cover line alá) és újbóli 1-2 napos nyálkatermeléshez vezet. Ez a nyálka leginkább krémes állagú és nem jelez termékenységet. Ez a jelenség kb. egy idöbe esik egy esetleges beágyazódással, de ettöl független. Terhes és nem terhes nökben egyaránt elöfordul.

Ez a Larás görbém példának, az elözöen említett többszörös nekifutás is megfigyelhetö (az elsö tojcsis nyálkaszakasznál nem volt ovuláció).
Pecsételö vérzés és fájdalom szeretkezéskor

Ha fájdalmat érzel a méhszáj környékéröl szeretkezés során, az azért lehetséges, mert a méhszáj a terméketlen idöszakban annyira kifelé mozog és megrövidíti a hüvelyt, hogy útban lehet. Mivel a méhszáj bö vérellátású, ez a kontaktus pecsételö vérzést is eredményezhet. Egy másik ok a vérzésre és fájdalomra endometriózis lehet, amely a méhszájon helyezkedik el.

A küret utáni elsö 3-4 ciklusomban szinte minden együttlét után pecsételtem (azaz több-kevesebb vért figyeltem meg a papíron), de csak a ciklus elsö felében, amikor több nyálkám volt. Ez bizonyára a mütéttel függhetett össze.


 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz