PCOS - BTO - Babát Tervezök Otthona

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

PCOS

Ismeretek > Valami gond van?
 

pcos - policisztás ovár szindróma

Forrás: pco-syndrom.de

Hormonzavarok PCOS esetén


A betegség kórképének leírása 1721-re nyúlik vissza, mégis máig ismeretlenek a kiváltó okok. Genetikai faktorok és környezeti tényezök együttese játszhat közre, de a betegség kulcsmechanizmusát még nem sikerült megfejteni. Ma annyi biztos, hogy a PCOS kialakulása során endokrin zavarok egymást felerösítve vezetnek a megfigyelt szindrómához. PCOS betegekben tipikusan eltolódik az LH/FSH arány
. A megnövekedett hányados magasabb LH-frekvenciából és LH-amplitudóból tevödik össze, azaz mind a kiválasztott LH mennyisége, mint a kiválasztás gyakorisága eltér a normálistól. A megnövekedett LH-szint serkenti a petefészkek theka-sejtjeiben a szteroidok szintézisét. Ez a többlet androgén hormon egyrészt a zsírszövetekben aromatizálás révén ösztrogénekké alakul. Ez a megnövekedett ösztrogénmennyiség serkenti a hipofízisben az LH termelödését és ezzel fenntartja a folyamatot. Felmérések kimutatták ezen kívül, hogy a hipofízis LH-termelésének negatív visszacsatolása a magas androgénszintre szintén zavart. A mellékvesében szintén megemelkedik az androgének szintje. A hierandrogémia velejárója, hogy a szexhormont kötö globulinok (SHBG) szintje a májban lecsökken, ami biológiailag aktívabb androgén hormonok jelenlétéhez vezet.

Inzulinrezisztencia és túlsúly

A PCOS-al együtt fellépö inzulinrezisztencia során a kiválasztott inzulin mennyisége megnövekszik. Az így kialakuló hiperinzulinémia felerösíti a fennálló hiperandrogénémiát. Ezek kívül az inzulin gátolja a májban az SHBG termelését és serkenti a mellékvesében a férfi nemi hormonok termelödését. Felmérések kimutatták, hogy PCOS páciensek kevesebb tápláléktól is jobban híztak, mint PCOS nélküli társaik.  

Genetika


Bár a betegség már a 18. század óta ismert, kialakulásának ka nem ismert. Vannak utalások arra, hogy lehet egy genetikai komponense, mert a betegség családi felhalmozódást mutat: a PCOS-ban szenvedö lányok édesanyja vagy lánytestvére gyakrabban szenved szintén PCOS-ban, illetve az apán/fiútestvéren korán jelentkezik az androgén alopécia
.

Az etnikai különbségek is arra utalnak, hogy a betegségnek genetikai háttere lehet. De a megnyilvánulás sokfélesége, a különbözö kifejezettségi fok, a nem egységes kórkép, a betegség megnyilvánulásának hiánya férfiakban és a nyílvánvalóan összetett öröklödési kép megnehezíti a PCOS kialakulásában résztvevö gének azonosítását. Ezen kívül nem áll rendelkezésre állatmodell, amelyet a kutatásokban fel lehetne használni.

Jelenleg a következö gének állnak a kutatás elöterében, mint a PCOS kiváltói: az inzulin szignálkaszkádja (inzulin-rezeptor-szubsztrát-1 és -2, inzulin-receptor, insulin-promotor), az inzulinrezisztencia befolyásoló faktorai (PPARg, PON1), a zsíranyagcsere / táplálkozás faktorai (leptin, ghrelin, adiponectin, GNAS1), mellékvese enzimei (CYP 11a, 3ß-HSD 1 és 2, 17ß-HSD), a petefészket befolyásoló faktorok (inhibin, follistatin, IGF1, IGF2) és egyebek (calpain 10, IL6, TNFa).


Szimptómák

  • cikluszavarok (amenorrö, oligomenorrö)

  • hirtuizmus: szörösödés férfiakra jellemzö mintázatban
  • pattanások
  • hajhullás (alopécia)
  • megnövekedett férfi szexhormonszint a vérben (hiperandrogénia)
  • policisztás petefészkek
  • termékenységi problémák
  • túlsúly
  • inzulinrezisztencia / Acanthosis nigricans
  • metabolikus szindrómaDiagnosztika

Labordiagnosztika


Oligomenorö esetén a korai follikuláris fázisban (3-5. ciklusnap) vérvételböl megállapítható a következö hormonok szintje: LH, FSH, ösztradiol, tesztoszteron, androsztendion, DHEAS, 17-OH-progeszteron és SHBG.

PCOS esetén normális FSH szint mellett megemelkedett az LH szintje, így az LH/FSH hányados gyakran magasabb, mint kettö. Az ösztradiolszint általában a felsö normhatáron helyezkedik el. Az androgének (tesztoszteron, andosztendion, DHEAS) enyhén emelkedett mennyiségüek (nagyon magas értékek petefészek- vagy mellékvesetumor jelenlétére utalhatnak). Az SHBG szint alacsony, így a szabad androgén-index
magas (FAI).

Családalapításra vágyó nök esetében mindenépp érdemes meghatározni az ovuláció utáni progeszteronszintet. Mivel gyakran kimarad az ovuláció, a progeszteronszint az egész ciklusban alacsony.

Ultrahang


Policisztás ováriumról akkor beszélünk, ha az ultrahangos vizsgálat legalább egy megnagyobbodott petefészket mutat (térfogata nagyobb, mint 10 ml) és/vagy legalább 12 tüszöt, amely 2-9 mm méretü.

PCOS páciensek 3x gyakrabban szenvednek autoimmun pajzsmirigybetegségben (AIT), ezért érdemes meghatározni a TSH és anti-TPO értéket vérböl és egy pajzsmirigyszonográfiát végrehajtani.


normális petefészek tüszökkel

policisztás petefészekTerápia

Az elsö kezelési forma Meformin
adása, amelyet túlsúlyos cukorbetegek kapnak. Hivatalosan nics jóváhagyva a PCOS kezelésére. Anovulatórikus ciklusok esetén egy clomifén-citrát terápiával lehet a peteérést serkenteni. Ez 70-85%-ban sikeres szokott lenni, bár csak 40-50%-ban sikerült is a megtermékenyítés. Ez a kezelés PCOS pácienseknél megnöveli az ikerterhességek esélyét (kb. 10%). A clomifen 3 cikluson keresztül alkalmazható, ezután megnövekszik egy petefészekkarcinóma kialakulásának kockázata. Sterilitás esetén gonadotropinok alkalmazása is eredményes lehet. Ez FSH és LH, vagy csak FSH alkalmazását jelenti, amennyiben a clomifén terápia nem vezetett terhességhez. Mindenképp fontos az ultrahangos követés és többszöri hormonmeghatározás a stimulált ciklusban (túlstimulálás veszélye!). Ha sikeres a peteérés és megfelelö méretü a tüszö, hCG adásával kiváltható a tüszörepedés (5000-10000 IE).  Amennyiben ez a módszer sem vezet eredményre, az in vitro fertilizáció az utolsó opció.


Új terápiaformák


Internacionális kutatások azt mutatták ki, hogy a Metformin szignifikánsan csökkenti az androgének mennyiségét, növeli az SHBG szintet és normalizálja a ciklust, ezzel is növelve a termékenységet. Elsö eredmények azt mutatják, hogy NEM inzulinrezisztens PCOS páciensek is profitálnak a metformin-kezelésböl.

A Metformin javítja a metabolikus szindrómát is, föleg az inzulinrezisztenciát. Sokan 6 hónap alatt 6-10 kg-ot is leadnak a szedése mellett. Emellett a triglicerid szint, a vérnyomás és a HDL-koleszterinszint is csökken. Új kutatások azt mutatják, hogy Metformin a terhesség alatt csökkenti a terhességi cukorbetegség kialakulását és a korai vetélések aránya is lecsökken 62-röl 26%-ra.

Rosiglitazon (4-8 mg/nap) és Pioglitazon (30 mg/nap) is az inzulinrezisztencia, a lipidstátusz, a hiperandrogenémia, a ciklus javulásához vezetnek és az ovulációk gyakorisága is megnö. Bár a glitazon-terápia a BMI növekedéséhez vezet. Terhesség esetén nem szabad szedni.

 
 
 
 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz