BTO - Babát Tervezök Otthona


A tartalomhoz

Főmenü:


Peteérési zavar

Ismeretek > Valami gond van?Peteérési zavar
Forrás: frauenaerzte-im-netz.deA petefészkek sok betegsége jár a termékenység csökkenésével, vagy terméketlenséggel. Pszichikai problémák, mint depresszió, kudarctól való félelem, a párkapcsolatban fellépö konfliktusok lehetnek a következmények.

A petefészek páros szerv, latin neve ovárium, itt termelödnek a nöi ivarsejtek. Az ováriumok szilva nagyságú képletek, amelyek a kismedence oldalsó falánál helyezkednek el az alhasban. Itt zajlik le a petesejtek érése, amely zavartalan lefolyása elengedhetetlen a teherbeeséshez. Mirigy mivoltukból a petefészkek fontos hormonokat termelnek, mint a progeszteront és az ösztrogént. Ezek a hormonok nem csak a szaporodásnál és a havi ciklus lezajlásában fontosak, hanem a szervezet más területein is.

A köztiagy (hipotalamusz) termeli szabályosan 90 percenként a GnRH hormont. Ez az anyag az agyalapi mirigybe (hipofízis) jutva szabályozza az un. gonadotropinok (FSH, LH) véráramba jutását. Ezek a hormonok serkentik a petefészkeket a progeszteron és ösztrogének kiválasztására.

Ezek a hormonok szabályozzák a ciklus elsö felében a peteérést, majd a tüszörepedést. Az ovuláció után a visszamaradó tüszöböl kialakul a sárgatest (Corpus luteum), amely progeszteront termel. A progeszteron hatására a méhnyálkahártya felkészül a megtermékenyített petesejt befogadására, a beágyazódásra és ezzel létrejön a terhesség. Amennyiben nem történik megtermékenyítés, a sárgatest visszafejlödik, a progeszteron kiválasztása egyre csökken. Ennek következtében beindul a menstruációs vérzés.


A petefészkek zavarai

A zavar (ováriálinszufficiencia) oka lehet a petefészek szervi fejlödésének, vagy a hormonális reguláció hibája.

Elsödleges ováriálinszufficiencia
Oka vagy szervi rendellenesség vagy az ováriumok funkciózavara lehet. Egészséges nöknél csak a változókorban lép fel, mert ekkor a hormontermelés erösen korlátozott és peteérés már nem történik. 35 éves kor elött korai változókorról beszélünk. A nök 1-4% érintett.

Másodlagos ováriálinszufficiencia
A hipotalamusz-hipofízis szabályozó funkciója zavart, nem megfelelö az LH és FSH mennyisége. Oka lehet egy gyulladás, magas prolaktin szint vagy pajzsmirigy alulmüködés. A terápia célja itt a prolaktinszint csökkentése.


A peteérés javítását el lehet érni homeopátiás szerekkel, tornával vagy gyógyszerrel (Clomifen), hormonokkal (FSH).

Föoldal | Ismeretek | Példagörbék | Babákról | Extrák | Shop | Oldaltérkép

Keresés

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe