PMS - BTO - Babát Tervezök Otthona

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

PMS

Ismeretek > A ciklusod
 

Premenstruális szindróma (pms)

Forrás: FFGZ
(német) és Military Obstetrics & Gynecology (angol)A nök 90-95%-a valamilyen szinten érintett a PMS-el kapcsolatban. 5-10%-uknak komoly fájdalmai vannak.
Még mindig rejtélyes jelenségnek számít a PMS - több magyarázat is keringésben van, de egyik sem érvényes minden nö esetében. A PMS fájdalmak gyakran szubjektívek és az általános közérzettel is összefüggésben állnak. A szimptómák sokfélék lehetnek, mint fejfájás, vízlerakódások, mellfájdalmak, depresszió, félelemérzet vagy erös agresszió. Híres hírhedt a nök ingerlékenysége ezekben a napokban, akkor is, ha a környezet szeretetreméltóan viselkedik.


Szimptómák
Általánosan elmondható, hogy a szimptómák a tüszörepedés után lépnek fel és a menstruáció kezdetés hirtelen megszünnek. Különbözö erösségüek lehetnek a panaszok, és az intenzitás változhat ciklusról ciklusra is. Gyakran nem veszi komolyan a környezet a nö ilyen irányú panaszait, emiatt hipohondernek titulálja.


Görcsös fájdalmak

Menstruációs görcsök (Dysmenorrhea) lépnek fel a leggyakrabban a szimptómák közül. Ezek lehetnek gyengébbek vagy erösebbek, ciklusról ciklusra változók. A fájdalmat általában a középvonalon lehet érezni, ez lehet pulzáló vagy állandóan jelen levö. Kisugározhat a combokba is.

A görcsök tipikusan 1-2 nappal a menstruáció elött lépnek fel elöször és általában véget érnek a vérzés végeztével.

Egyszerü görcsöket ibuprofén bevételével meg lehet szüntetni. Dózisa: 800 mg naponta a görcsök várt kezdete elötti napon. Ezután 8 óránként 600 mg, míg a görcs el nem múlik. Ha megvárjuk, amíg elkezdödik a görcsölés, nem fog hatni az ibuprofén.

Rendszeres gimnasztika csökkenti a görcsök gyakoriságát és erösségét, valószínüleg béta-endorfinok elválasztása miatt.

Erös menstruációs görcs ellen a fogamzásgátló tabletta ajánlható. Valószínüleg a tüszörepedés gátlásával és a vérzés idötartamának és erösségének csökkentése révén hat a PMS ellen. Azoknak a nöknek, akiknek extrém fájdalmaik vannak, ajánlatos a nögyógyásznál endometriózis-vizsgálatot kérniük.


Mellfájdalom

A mellek a legtöbb esetben a ciklus második felében fájdalmasak (masztodinia vagy ciklusos masztalgia): a mellek megnagyobbodnak, csomók keletkezhetnek bennük, érzékenyekké, fájdalmasakká válnak. A mellbimbók is sokkal érzékenyebbek lehetnek.

A mellek fájdalmát a fogamzásgátló gyógyszerekkel jól lehet kezelni.

A Danoval (hatóanyaga danazol) szteroid hormon szintén hatásos PMS ellen (800 mg/nap). Ezt a gyógyszert Németországban betiltották a sok mellékhatása miatt (szörnövekedés, hangszín mélyülése, testsúlynövekedés, tüszörepedés kimaradása).


Pattanások

A pattanások kialakulásának az öröklödö, genetikai faktorokon kívül egyéb oka is lehet, mint férfihormonok által serkentett börmirigymüködés. (Férfiak és nök is termelnek férfihormonokat.)

A ciklus második felében és különösen a menstruáció közeledtével leesik az ösztrogén szintje a vérben, míg a férfihormonok szintje állandó marad. Ez vezet ahoz, hogy a férfihormonok relatív szintje megnövekszik, amely egyes nöknél pattanásokat okozhat.

A fogamzásgátló szerek itt is enyhülést jelenthetnek, föleg a petefészkek kikapcsolása révén hatnak: a petefészkekben termelödik a férfihormonok harmada. Ha ez a menniység nem termelödik, a pattanások máris javulnak.


Fejfájás  

Kopfájás kísérheti a ciklust és különbözö mértékben fejezödhet ki.

Migrén és fejfájás leginkább átmeneti jelenségek a ciklussal kapcsolatban, leginkább közvetlenül a menstruáció kezdete elött vagy az elsö napon jelennek meg. Erre érzékeny személyeknél a menstruációt megelözö hormonelválasztás hatására jelennek meg. Fogamzásgátló segíthet.

Az arci részen fellépö fájdalom oka összefüggésben állhat a menstruációt megelözö hormonális változásokkal, ezek kihatásával a sinus mucosa hártyára, valamin ödémásodással. A fájdalmak általában az orr környékére koncentrálódnak, ahol direkt vagy indirekt nyomás (mint elöre hajlás) súlyosbíthatja a helyzetet. Itt duzzadás ellen ható gyógyszerek, antihisztaminika, antibiótika segíthet.

A feszültség vagy stressz okozta fejfájás is rosszabbodhat vagy javulhat a ciklus függvényében. Itt is hormonális változások és vízlerakódások játszhatnak szerepet.


Bélgázok

Progeszteron befolyásolja a belek simaizomzatának perisztaltikáját, mozgását. Nagyrészt ebböl az okból lelassul a belek müködése a ciklus második felében.

Míg egyes nök a változásokat egyáltalán nem is veszik észre, mások a bélmüködés elégtelenségére, gázképzödésre, szorulásra, teltségérzésre panaszkodnak. Bár a panaszok nem veszélyesek, de kellemetlenek.

A fogamzásgátlók mellett segíthet a diéta és a megnövekedett folyadékbevitel. Súlyosabb esetben hashajtó nyújthat enyhülést.


Depresszió

Eddig még nem találtak magyarázatot arra, miért van egyes nöknek hangulatváltozása a menstruáció közeledtével. Legtöbbjüknél a szimptómák enyhék, szinte észre sem vehetöek, másoknál igen súlyosak. A hangulatváltozások már a tüszörepedés után elkezdödhetnek és a vérzésig tarthatnak. Másoknál csak 1-2 naposak közvetlenül a vérzés elött.

A nök kb. 80%-a jobban lesz a fogamzásgátló szertöl, valószínüleg a tüszörepedés blokkolása révén.

Antidepresszívák, mint Fluoxetin (Prozac) szintén 80%-nál hatásosak.
A PMS lehetséges kiváltó okai

 • Túl sok ösztrogén vagy túl kevés progeszteron

 • Prosztaglan hiánya, túlsúlya

 • Prolaktin túlsúlya

 • Béta-endorfin hiánya

 • Túl kevés neurotranszmitter (szerotonin, dopamin, noradrenalin)

 • Túl sok stresszhormon (kortizol) és pajzsmirigyhormon

 • Saját hormonok elleni allergia

 • Magnéziumhiány

 • Vitaminhiány (B6)

 • A vér leesett cukorszintja (hipoglükémia)

 • Lelki problémák, depresszió, pszihózis

 • Állandó stresszHomeopátiás szerek, amelyek segíthetnek a PMS ellen

Barátcserje
(Agnus castus): Támogatja a ciklus második felében a progeszterontermelést. Tea formájában nemolyan hatásos, mint cseppek vagy tabletták formájában (kapható recept nélkül a gyógyszertárban, naponta 1 tabletta vagy 40 csepp). Legalább 3-4 hónapon keresztül szedni kell a javulásért, majd még további 6 hónapig a stabilizálásért.
Hol segít:
mellek feszülése, fájdalma, ödéma, belsö feszültségérzés, ingerlékenység, düh, fejfájás, székrekedés, depresszió, menstruációs fájdalmak.
Barátcserjével kombinált egyéb szerek is beváltak.


Progeszteronhiány elöállhat stressz következményeként is: Cortisol (stresszhormon) termelödik a mellékvesékben és felelös többek között az indulatokért és ingerlékenységért. A cortisol ugyanazokhoz a receptorokhoz kötödik, mint a progeszeteron, így akkor is, ha elegendö progeszteron termelödik, nem tud hatni, mert a receptorok blokkoltak. Stressz arra készteti a hipofízist, hogy prolaktint termeljen, amely ahoz vezet, hogy a mellszövetek meggyarapodnak, a progeszteron mennyisége csökken és még több prolaktin kerül elválasztásra. Jót tesz a meditáció és a mozgás.

B6 vitamin
: 50-100 mg/nap tabletta formájában, megtalálható azonban burgonyában és gabonafélékben is. Hiánya okozhat hangulatváltozásokat, mellfájdalmat és fejfájást.

Magnézium
: görcsoldó, ellazító hatású, stabilizálja a hormonokat, az idegrendszert, az agy anyagcseréjét és a folyadékháztartást. Elöfordul földimogyoróban, magvakban, zöld levles zöldségekben. Hiánya okozhat duzzanatoka, migrént, hangulatváltozßasokat és félelemérzetet.

Kálcium
: depresszió, félelmek, düh, sírósság ellen jó. Megtalálható teljes kiörlésü gabonatermékekben, szójában, mandulában, szardíniában. Tejtermékek inkább kerülendöek.

Táplálkozás
: naponta többször kisebb mennyiségü táplálék fogyasztása ajánlatos. A ciklus második felében megnö a kalóriaigény és normális az édességek fokozott kívánása.

Folyadékbevitel
: legalább 1,5 liter naponta.

Rendszeres torna
.

 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz