Vérzések a ciklusban - BTO - Babát Tervezök Otthona

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Vérzések a ciklusban

Ismeretek > Hömérsékleti görbe
 

Vérzések a ciklusbanKülönbözö hömérsékleti görbék magyarázattal

(Forrás: Taking Charge of Your Fertility - Toni Weschler)

Az igazi vérzés piros színnel, a pecsételö vérzés pedig barna színnel van jelölve.
A zöld görbe a hömérséklet, a kék pedig a hüvelyi nyálka.
Pecsételö vérzés a menstruáció elött
(példagörbék)

A pecsételö vérzés normális lehet abban az esetben, ha az ovuláció és a menstruáció között legalább 10 nap eltelik pecsételés nélkül. Egyéb esetben a pecsételés arra utalhat, hogy a sárgatest, amely a tüszörepedés után a follikulusból visszamarad, túlságosan hamar elpusztul, lebomlik és a méhnyálkahártya kapillárisai idö elött elkezdenek vérezni. Ebben az esetben sárgatestelégtelenség (corpus luteum insufficiencia) lehet a baj megnevezése. Ha a pecsételés több napig is eltart, beszélj róla a nögyógyászoddal. Okai lehetnek: pajzsmirigy rendellenesség, mióma, endometriózis, polip.
Több megoldás is van a kezelésre: Progeszteron krém vagy kúp használata, hCG injekció a ciklus második felében (progeszteron és ösztrogén termelésére készteti a petefészkeket), clomifen-citrát a ciklus mindkét felében.
A ciklus elsö napja nem a pecsételéses nap, hanem az elsö nap, amelyen igazi vérzésed van (amennyiben a vérzés 18 óra elött elkezdödött).
Nagyon könnyü vagy nagyon erös menstruáció
(példagörbék)

Nagyon könnyü menstruáció követhet olyan ciklust, amelyben nem volt tüszörepedés. Ebben az esetben a méhnyálkahártya nem épült fel rendesen, hiszen a szervezet még a ciklus elsö felében tartózkodik, a nyálkahártya pedig csak a tüszörepedés után termelödö progeszteron hatására vastagodna meg. Fájdalmas és erös menstruáció okozója leginkább a mióma.
Ovulációs vérzés
(példagörbék)

Ez a pecsételö vérzés az ovuláció környékén jelenhet meg, 1-2 napig tarthat, esetleg csak elszínezi a hüvelyi nyálkát. Fontos megkülönböztetni az ovulációs vérzést és az anovulatórikus vérzést (elözö görbe, tüszörepedés nélküli ciklus): az ovulációs vérzéses nap extrém termékeny! Az anovulatórikus vérzést nem követi megemelkedett hömérséklet, az ovulációs vérzést viszont igen.
Váratlan vérzések


A példagörbéken a vérzés a ciklus közepén több napig is eltart, ami nem normális dolog és mindenképpen a nögyógyász hatáskörébe tartozik. Sárgatest elégtelenségre utalhat.
Vérzés a beágyazódás során
(példagörbék)

A beágyazódás során pecsételö vérzés léphet fel, ha az embrió eléri az anyai vérereket a méhben. Ez kb. egy héttel az ovuláció után következhet be. Természetesen e nélkül a vérzés nélkül is lehet valaki terhes. És sajnos nem minden pecsételö vérzés, amely a ciklus második felében lép fel, utal egy esetleges beágyazódásra, hanem sok esetben ez egy sárgatest elégtelenség jele. A terhesség esetén a hömérséklet 18 napnál tovább marad megemelkedett.


 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz