Vetélés okai - BTO - Babát Tervezök Otthona

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Vetélés okai

Ismeretek > Valami gond van?
 

A vetélések leggyakoribb okai
Mikor eshetsz újra teherbe egy vetélés után?

Egy német privát fórumos felmérés 65 fórumtag esetét foglalta össze egy felmérésben. Ezek a hölgyek elveszítették a babájukat. Közülük 46-an (70%) a vetélést követö elso három ciklusban újra áldott állapotban voltak. A hölgyek 85%-a pedig a vetélés utáni 6 cikluson belül várt ismét sikeresen kisbabát. Sajnos ez a következö terhesség 14, valamint 16 esetben (30%, ill. 29%) ismét vetéléssel végzödött.Egy másik felmérés eredménye azt mutatja, hogy összefüggés lehet a beágyazódás idöpontja és egy esetleges vetélés között. Erröl a BTO-n itt
olvashatsz.

Minden második spontán vetélés kromoszómális rendellenességek miatt következik be, ami miatt az embrió nem életképes.
20-29 éves kor között a megtermékenyülések 50%-a vetéléssel végzödik, és ezek közül csak 10-15%-ot vesznek egyáltalán észre. Az ismételt vetélés kockázata az elsö eset után 24%, két vetélés után 26%, három vetélés után pedig már 36%.


Vetélésre utaló lehetséges jelek

 • a hömérséklet legalább 18 napi magas szint után leesik

 • barna pecsételés, vérzés (7-13 nappal az ovuláció után ez lehet a beágyazódás jele)

 • friss, piros vérzés vagy pecsételés

 • erös görcsök, fájások

 • szédülés

 • fejfájás

 • dagadt izületek

 • erös hányinger, hányás

 • láz

 • hirtelen és nyomasztó fáradtság

 • ájulás

 • eröteljes derékfájás

 • hirtelen eltünnek a terhességi jelek

 • medencefájdalom, szúró, hasogató petefészek tájéki fájdalom
A vetélés típusai

Fenyegetö vetélés
Könnyü vagy közepes erösségu, fájdalommentes hüvelyi vérzés (lehetséges oka: korionboholyleválás)
teljes ágynyugalom, magnézium, utrogesztán, 2-3 naponta hCG és ultrahang vizsgálat

Abortus incompletus

Közepes vagy erös vérzés szövetdarabokkal, húzó, fájásra emlékeztetö alhasi fájdalom, alacsony hCG-érték, életjelek hiánya a magzatnál
Küret


Missed Abort
Az elhalt magzat heteken keresztül is a méhben maradhat mindenféle erre utaló jel nélkül. Gyakran pecsételés kíséri, hCG alacsony, már megfigyelt szívhang ismét eltünik.
Küret


Szeptikus vetélés
38 fok feletti láz kiválthat helyi endometrium infekciót, amely a magzat elvesztéséhez vezethet. Vérzés, alhasi fájdalom, láz kíséri.
Küret


Habituális vetélés
Három vagy több vetélés ugyanannál a személynél. Oka lehet egy autoimmun betegség, vérzékenységi zavarok, genetikai rendellenességek, anatómiai rendellenességek, fertözések, sárgatest elégtelenség.
Továbbvezetö kivizsgálás szükséges


A vetélés lehetséges okai

Fertözések   
Mikoplazma, Toxoplazma, Chlamidia, Liszteria, Malária, Monilia, baktériummal fertozött sperma, Herpesz-vírus, mumpsz, Hepatitisz-A és -B

Hormonális problémák
  
Abnormális luteális szakasz, pl. sárgatest elégtelenség

Anatómiai rendellenességek
  
inkompetens hüvely, amely túl gyenge a növekvö magzat megtartása szempontjából, összenövések, szeptumok, egyéb elváltozások

Genetikai okok
  
Kromoszómarendellenességek

Immunrendszer
  
Autoimmun betegségek (pajzsmirigy, diabétesz, reuma)

Betegségek
  
Lappangó diabétesz, pajzsmirigy problémák, magas vérnyomás, szívbetegségek

Életkor
  
A petesejtek velünk együtt öregednek és károsodnak

Hibás beágyazódás
  
Beágyazódás a petevezetöben (100 szülésre 1 esik): menstruációs erösségü vérzés is felléphet, amelyben nincsenek szövetdarabok, görcsös, egyoldalú fájdalom a petevezetö magasságában.
Fontos jel, hogy a terhességi teszt már 9 nappal az ovuláció után pozitív (túl hamar, korán, útközben ágyazódik be az embrió), de a hCG szint mindig alacsonyabb a vártnál (mivel az embrió nem fejlödik rendesen).

MA egyik típusa
   
A missed abort (MA) esetén a magzati szövetek bizonyos esetekben már nagyon korán elpusztulnak a terhesség során, tulajdonképpen csak a trofoblaszt fejlödik, amelyböl késöbb a méhlepény alakulna ki. Az ultrahangos vizsgálat során csak a petezsákot lehet látni, amelyben nincs se embrió, se szikhólyag. Az ismétlödés valószínüsége nem jelentös, általában fejlödési rendellenesség, kromoszómális problémák állhatnak a háttérben.

Mola terhesség   
Vérzés, kis hólyagok távozása, erösen megemelkedett hCG-szint
A mola terhesség egy olyan kezdemény, amelyben a trofoblaszt nem hagyja abba az állandó növekedést és hólyagszerüen elburjánzik. Elég ritka jelenség (kb. 1:2000-3000 terhesség), de rosszindulatú korionkarcinómává alakulhat. A molák 90%-a 46 XX (lány) kromoszómát tartalmaz és csak 10% 46 XY (fiú). A mola terhesség elöfordulási valószínüsége megemelkedett 20 éves életkor alatt és 40 év felett.

Szimptómák
: a terhességi héten szokatlanul nagy és puha méh, alhasi fájdalom, erös vérzés, a 12. héttöl habos buborékokat, hólyagokat tartalmazó folyadék. Az ultrahangon nem látszik az embrió, csak egy habos állagú terület. A hCG szintje extrém magas és gyakran a korai terhességi jelek különösen kifejezettek (rosszullét, mellfájdalom).

A terhességet meg kell szakítani egy mola esetén. Gyógyszeres kezeléssel indítják el a menstruációt, majd kürettel eltávolítják a bent maradó szöveteket. Mintát is vesznek mikroszkópos vizsgálathoz. 2-6 hét múlva egy újabb küreti eltávolítás szükséges, hogy a legkisebb szövetek is biztosan el legyenek távolítva, amelyek daganat kialakulásához vezethetnének. A küret után még hosszabb ideig kell figyelni a hCG szintjét is, mert ez tovább megmarad a vérben. Ha a hCG-teszt több hónapon keresztül teljesen negatív, csak akkor szabad újra próbálkozni az újabb teherbeeséssel. Ezt már szigorúan nyomon kell követni vizsgálatokkal, mert a mola terhesség ismétlödési valószínüsége nagyon magas (ha már egyszer elöfordult, 10x akkora az esélye, hogy újra jelentkezik, mintha még sosem fordult volna elö).

Elöfordulhat, hogy a mola nem teljes, ebben az esetben a baba meg is születhet egészségesen. Ezen esetek harmadában viszont sajnos a gyermek kromoszómarendellenességet hordoz. Gyakori a mola terhesség alatt a preklampszia és a koraszülés is. A részleges mola terhesség tipikus jele a szokatlanul alacsony hCG-szint.

 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz