Vizsgálatok - BTO - Babát Tervezök Otthona

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Vizsgálatok

Ismeretek > Valami gond van?
 

Vizsgálatok és otthon végezhetö tesztek


Diagnosztikai módszerek a noi termékenység kivizsgálására

Ne várj sokáig, kezdeményezd a vizsgálatokat!

A nök elsö gyermekük születésének idöpontjában egyre idösebbek. Nem mindegyikük tehet arról, hogy még nem sikerült teherbe esnie. Sokukat a nögyógyászuk nem vesz komolyan, nem vizsgál meg, csak türelemre int. Egy 20-as éveiben járó nö se próbálkozzon 2 évet, csak mert még olyan fiatal! Legkésoöb egy év elteltével érdemes elkezdeni a kivizsgálásokat.


Teszt Ajánlott ciklusnap Mire jó a teszt
Ébredési hőmérséklet mérése Az egész ciklusban A hőgörbe sokmindent megmutat, pl. hogy van-e tüszőrepedésed, és hogy elég hosszú-e a ciklusod második fele, vagy valamilyen hormonzavar állhat fenn, amely útjában áll a teherbeesésnek.
Páfrányosodás megfigyelése a minimikroszkópban Közvetlenül a tüszőrepedés előtt, amikor nyúlós nyálkát tapasztalsz A páfránylevél szerű kristályszerkezet a mikroszkópban a termékeny időszakról árulkodik, amikorra érdemes az együttlétet időzíteni, azt viszont nem árulja el, hogy a spermiumok képesek-e ebben a nyálkában elélni.
Vérteszt Attól függően, mely hormonok kerülnek vizsgálatra, az említetteken kívül általában a 3. és 21. ciklusnap:
FSH - 3. és 10.cn
Ösztrogén - 3.ZT és 7-10 nappal az ovuláció után
LH - az ovuláció körül
Progeszteron - LH-csúcs+7-10.cn
Prolaktin - bármely ciklusnapon
TSH - bármely ciklusnapon
Tesztoszteron - bármely ciklusnapon
DHEAS - bármely ciklusnapon
Elárulja, hogy ezek a fontos hormonok kielégítően rendelkezésre állnak-e.
Endometriumbiopszia 1-2 nappal a menstruáció kezdete előtt Annak kiderítésére, hogy a luteális szakasz rendben lezajlik-e és a méhnyálkahártya elég vastag-e a beágyazódáshoz. A biopszia vétele nem szakít meg egy esetleges terhességet, ha emiatt aggódnál.
HSG Egy héttel a menstruáció után Röntgenvizsgálat, amely megmutatja, hogy a petevezetők átjárhatóak-e, és hogy a méhben nincsenek-e elváltozások.
Hiszteroszkópia (méhtükrözés) Az ovuláció előtt A méh üregében található elváltozások felderítésére.
Laparoszkópia (hastükrözés) Az ovuláció előtt Mióma, endometriózis kizárására.
Posztkoitális-teszt (immunológiai teszt) Közvetlenül az ovuláció előtt, amikor a legjobb minőségű nyálkát tapasztalod, néhány órával az együttlét után. Annak kiderítésére, hogy a spermiumok ellen termelsz-e védekezőanyagokat, azaz hogy ezek képesek-e élve túljutni a nyálkán.
Ultrahang Az egész ciklus során Peteérés, ovuláció nyomon követésére, a méhnyálkahártya vastagságának megállapítására, ciszták kizárására.Spermavizsgálat: mi a normális?

Az ejakulátum mennyisége - 2 ml vagy ennél több

pH - 7,2 - 8,0
 

Spermakoncentráció - 20 millió/ml vagy ennél több

Spermiumok összes mennyisége - 40 millió/ejakulátum vagy ennél több
Mozgékonyság - 50% vagy több mozgékony

Morfológia - 30% vagy több normális morfológiájú

Életképesség - 75% élö spermium

Fehérvértestek száma - kevesebb mint 1 millió/ml


 Otthon végezhetö tesztek a nöi és férfi termékenység vizsgálatára


Home FSH-teszt

Babystart BioCheck fertility test

A nöi termékenység megállapítására alkalmas, a petefészekben található petesejtek minöségét határozza meg az FSH szintjének mérésével vizeletböl. A nök petefészkében már születéskor megtalálhatók a petesejtek, és ezek a szervezettel együtt öregednek. A változókor közeledtével a szervezet 13-szor annyi FSH-t termelhet, mint elötte, hogy az ösztrogéntermelést serkentse. Ez a teszt ezt a megnövekedett mennyiséget mutatja ki vizeletböl: 30 perc elteltével megjelenik egy piros csík, ha az FSH mennyisége normális, két csík pedig akkor, ha megnövekedett a mennyisége (hasonlóan müködik, mint egy terhességi teszt).

A teszt 30 év feletti nöknek ajánlatos.


Home spermateszt


Fertell-Test (spermiumok mozgékonyságára)

Angliában kapható a Fertell-test, amely egy olyan kis szerkentyü, amelyet ejakulátummal kell feltölteni. Ez a szerkentyü a méhnyakat és a nyálkát utánozza: a spermiumok 37 fokra melegítése után ezek elindulnak felfelé a teszt csatornáján, de csak az egészségesen mozgók jutnak át. A csatorna másik oldalán egy pirossal színezett ellenanyag várja és köti meg öket, amely 30 perc elteltével színreakciót ad. Minél több spermium jutott át, annál intenzívebb a szín. Megbízhatósága 95%-os.

Babystart Sperm Count Test (spermiumok számának megállapítására)


A teszt azt mutatja meg egy színreakcióval, hogy van-e az ejakulátumban elegendö számú spermium. Egy kontrollablakkal kell az eredményt összehasonlítani és ha 20 millió spermiumnál kevesebb van mililiterenként, akkor a tesztablak színe halványabb, világosabb lesz, mint a kontroll. Ez a teszt viszont nem árul el semmit a spermiumok mozgékonyságáról.
Aki pontosan tudni akarja, hogy egy megtermékenyítéshez elegendö-e a sperma, nem kerülhet el egy orvosi vizsgálatot. Ehhez otthon is lehet próbát gyüjteni egy speciális óvszerbe, ha ez odaér a laborba a következö 30 percben.


 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz